Här slumpas en övning, meditation eller inspirationstext, varje gång du klickar på "Inspiration" Håll till godo!

Utesittning (Vision Quest)

Uppsök dina andliga hjälpare

Den yttre, materiella "verkligheten" fyller oss ständigt med intryck. Vi bombarderas ständigt med välbekanta synintryck, ljud, dofter, smaker och känselförnimmelser. Det kan vara svårt att se igenom illusionen i våra invanda miljöer. Detta är en shamansk metod för att dämpa intrycken från vårt vardagsmedvetande och få kontakt med våra andliga hjälpare, som kan ge oss svar på våra stora livsfrågor. Den är ett vanligt inslag i många shamanska övergångsritualer, t ex då barnet lämnar stammen för att komma tillbaka som vuxen.

En utesittning kan göras en natt, ett dygn, flera dygn eller så kort som 2 timmar, ju längre den är desto svårare att hålla borta våra "demoner" Demonerna ska välkomnas som våra vänner, de är en del av oss som vi inte vill kännas vid eftersom de är förknippade med allt för mkt rädsla eller smärta, dessa rädslor eller smärtor kommer att ta plats från andra saker som vi vill ha i vårt liv så länge vi inte möter dem och släpper dom fria. Demonerna lämnar också mindre utrymme åt våra andliga hjälpare så länge vi stänger in dom.

En lagom tid för en första utesittning är en natt, det är också en tid som vi alla kan ta oss utan alltför stora problem. Från morgonen den dag du ska göra din utesittning så rekomenderas du att fasta. På kvällen, i god tid före skymningen, söker du upp ett ganska stort, ostört och gärna orört, område i naturen. Området bör du ha sett ut i förväg, det är bra om det innehåller rinnande vatten eller en sjö, men förutom att du har letat upp området i förväg så är det bra om det inte är dig alltför välbekant. Kanske vill du att området ska omgärdas av vägar eller andra tydliga gränser för att du ska kunna släppa kontrollen lättare, eller kanske vill du att det finns en stig du kan följa, se bara till så att stigen inte är för flitigt använd av människor, du vill inte bli störd under din utesittning.

Se till att du är väl klädd, du kommer att sitta eller ligga i stort sett stilla en hel natt, och att frysa underlättar inte utesittningen. Kanske vill du ha med dig ett liggunderlag, en sovsäck, ett par filtar och ett regnskydd (dock inget tält, du ska tillbringa natten under bar himmel) vid behov. Väl framme vid ditt område så lämnar du helst både klocka, karta och kompass bakom dig, dessa hör till den yttre verklighetens distraktioner och stör oss bara.

Stilla dig några minuter.... ta några djupa andetag... landa i ditt centrum, ditt sanna jag.... be dina hjälpare att stödja dig och leda dig under natten.... be dom att stödja dig i ditt möte med dina demoner... be dem att uppenbara viktiga sanningar för dig... be dem att hjälpa dig att minnas ditt syfte i detta livet... be dem hjälpa dig att minnas LIVETS syfte.... be också dina hjälpare att visa dig din plats... Bjud också in dina demoner... berätta för dom att du nu vill välkomna dem en och en... berätta för dom att du kommer att ta dig tid med alla, så att de lugnt kan vänta på sin tur... be dem att komma en och en och hjälpa dig att minnas vad de har för gåva till dig... tala om för dem att du vill respektera dom och tacka dom för allt de har gjort för dig.

Gå nu iväg ut i naturen, lämna din bil, vägen, ditt välbekanta område väl bakom dig, utom synhåll. Gå tills du känner att du inte vet exakt var du är, och att detta området är nytt och okänt för dig. Behöver du det så kan du gärna hålla reda på den ungefärliga riktningen du går, skaffa några hållpunkter, men bara några för dessa tar också utrymme från det du vill möta i natt. Börja sedan att bli medveten om omgivningen, medan du sakta går vidare. Be att din plats ska visa sig för dig, ngt kommer att dra till sig din uppmärksamhet, och du kommer att känna "här ska jag vara" Hälsa på din plats... tacka den för att den vill ha dig som gäst i natt... kanske finns det några träd du vill hälsa på... krama om dom och tacka dom för att ger dig av sin trygghet... kanske finns där några stenar som du vill hälsa på.... krama även dom och tacka dom för att de delar sin trygghet med dig... finns det något vatten på din plats hälsar du på det.... doppa din hand ock kyss lite av det... tacka det för att det ger dig av sitt flöde och sitt liv... kanske finns det ngt annat du vill hälsa på i tacksamhet... finns det ngt som skrämmer dig på din plats, hälsa då också på det... berätta för det att du är tacksam för den gåva som det har att ge dig... tacka för att det finns där... tala om för det som skrämmer dig att du kommer att ta dig tid med det under natten, men att det får vänta på sin tur... berätta att det finns flera som vill möta dig i natt och att de själva sinsemellan får bestämma turordningen, för du vill ge var och en av dom all din uppmärksamhet.

Sätt dig eller lägg dig nu på din plats, och vänta. Du går inte ut för att sova, men skulle du somna är det OK, kanske kommer din vision till dig i drömmen. Låt de tankar som kommer passera som vågorna på havet, se på varje tanke som kommer, utan att hålla imot eller hålla fast den, släpp den sedan och låt den skölja vidare. Gör så med alla tankar. Så småningom så kommer det att komma en "viktig tanke" när du känner att det är så då välkomnar du den och badar i den, låter den skjölja över dig och igenom dig utan att styra den eller hålla fast den, kanske kommer den bara att skölja förbi först, precis som de andra tankarna, men var lugn, var den viktig så kommer den att komma igen. Kanske är det en tanke som försökt komma till dig många gånger, men som du hela tiden skuffat undan, inte så konstigt då om den är lite försiktig till en början.

Efter en stund kommer tankarna att bli djärvare, de kommer att stanna längre. det kommer också att dyka upp demoner och hjälpare, kanske kommer ett djur att söka upp dig, kanske kommer en vind och hälsar på dig, eller ngt annat speciellt händer. Då kan du börja prata med det som dyker upp, vare sig det är en tanke, en demon, en vind, eller ngt annat. Börja alltid med att hälsa dom välkomna, och tacka dom för att de kommit till dig, fråga vad du kan göra för dem, fråga sedan vad de har för gåva till dig. Är det en demon är deras gåva kanske ngt som inte gagnar dig längre, berätta då hur du upplever gåvan i dag, hur den känns för dig, försök att tillsammans komma på ett annat sätt som den kan hjälpa dig, om det behövs så kan ni bjuda in en mentor/hjälpare, ngn som besitter all kunskap om dig och LIVET, i samtalet, låt denna hjälpa till att hitta en lösning som ni båda kan vara nöjda med. Avsluta varje samtal med att tacka för gåvan du fått, släpp tanken/minnet/vinden/demonen/hjälparen etc. fri, berätta för den att den är fri att gå som den vill, och att den är välkommen tillbaka när helst den vill, tala om för den att du kommer att ta dig tid med den så fort du kan när den än dyker upp igen. Ta farväl

När du utifrån ljuset känner att den tid du bestämt för din utesittning är där (kanske kl 7 på morgonen), eller när alla samtal verkar vara avslutade, vänta då en stund till (kanske ½-1 timme). Om inget nytt dyker upp under denna tid, så tackar du platsen, tacka och säg farväl till träd, stenar och vattnet på samma sätt som du hälsade dom i går. Gå sedan tillbaka hem och ät en god frukost, skriv gärna ner viktiga budskap som du fått under natten. Kanske vill du unna dig ett par timmars sömn efter vaknatten.

Skicka feedback!

Register